Pleje af vintage tøj


Inden du vil vaske et stykke vintage tøj, skal du altid undersøge tøjet meget omhyggeligt. Hvis du har et meget kostbart stykke tøj, så kontakt en tekstilkonservator og få råd.

Ældre vintage tøj især fra 1920’erne, 1930’erne og 1940’erne er specielt meget følsomme overfor vand, og ofte tåler det ikke vask. Der er ofte tale om silke, uld og rayon. Disse tekstiler er ikke farveægte, og megen farve kan opløses i vand. Fibrene i ældre tekstiler er i forvejen nedbrudte, og derfor meget følsomme. Desuden vil tekstilerne enten krybe eller udvide sig voldsomt. Uld og især uldcrepe fra før og under 2. verdenskrig tåler ikke vask, da det kryber meget. Pallietter frem til 1940’erne er ofte lavet af gelatine, og opløses i vand. Desuden kan stofbetrukne knapper gå i opløsning, da de indvendigt kan indeholde pap og organiske lime, der opløses i vand. Forskellige applikationer tåler heller ikke vask.

Det er ikke kun tøjet udvendig der skal undersøges, men også foer mm.

Dog er der mange tekstiler der godt kan vaskes. Vask altid forsigtigt i hånden i lunken vand.  Selvom at der står i tøjet det tåler vask, så vask det i hånden (hvis man har en god vaskemaskine med skåneprogrammer kan den også somme tider anvendes). Brug aldrig tørretumbler. Brug ikke alm. vaskepulver, men brug ægte sæbe eller sæbe beregnet til silke og uld. Vær opmærksom på at sæbe i dag indeholder mange enzymer mm. som gør vaskemidlerne meget hidsige og aggressive. Så vær derfor meget forsigtig med ikke at overdosere.  Man kan med fordel tilføre en smule eddike i vandet i sidste skylning, på grund af kalken i vandet.

Når jeg vasker i hånden, vasker jeg tøjet i badekar og skyller forsigtig sæben ud. Vrid aldrig tøjet men lad vandet dryppe af. Spred det vaskede og våde tøj ud på et stort håndklæde og lad vandet løbe af i håndklædet. Under tørring kan tøjet ligge fladt, spredt ud på et tørt håndklæde eller hænge på en plastbøjle (bøjler i træ kan afgive pletter).

Tøj der ikke tåler vask, kan friskes op ved at det hænges på en bøjle en fugtig dag uden regn. I forbindelse med et langt brusebad kan man med fordel hænge tøjet i badeværelset mens der er høj luftfugtighed. Herved rejser fibrene i stoffet sig og dårlig lugt kan reduceres.


Strygning

Som regel skal man altid være meget forsigtig med strygning. Lav en lille test evt. på en indvendig søm. Sårbarheden afhænger naturligvis af hvilket stof der er tale om. Ved robuste stoffer som f.eks. bomuld, er det en god ide at dampstryge på vangen. Man kan ofte med stor fordel stryge igennem et rent viskestykke.  Vær opmærksom på af crepe stoffer udvider sig meget ved strygning, og det ”crepe agtige” i stoffet forsvinder.


Opbevaring

Den mest optimale måde at opbevare tekstiler på, er at lægge tøjet fladt i brede syrefri papkasser og ligge syrefri silkepapir i mellem hvert lag. Denne metode bruger jeg til alt mit vintage tøj der opbevares i længere tid. Hvis tøjet er for stort til kassen, er det en fordel at folde tøjet sammen og anbringe sammenkrøllet silkepapir der hvor tøjet folder, således der ikke opstår et knæk i stoffet. Man skal ikke opbevare tøj i plastik, der kan opstå mug og skimmel, idet der opstår et lille indeklima indvendigt i kassen.

Det er også fint at hænge tøj op på bøjler, men vær opmærksom på at indfalden lys bleger tekstilerne, og skulderpartier i kjoler mm. bliver belastet.

Ældre tunge perlebesatte stykker tøj og tunge crepe stoffer bør opbevares liggende, da der ellers kan opstå huller og brud af fibre.